FIRST LEGO League Explore

FIRST LEGO League Explore program je namenjen deci od 6 do 10 godina čiji je cilj da uvede decu u svet robotike, tehnologije i nauke. Roboti koji se koriste su SPIKE essential ili WeDo. Nekompetitivan je i osmišljen sa ciljem da, čak i deca mlađa od date granice za Challenge učestvuju i pokažu svoje ideje i veštine. Deca se u timovima predvođenim mentorima mesecima pripremaju i osmišljavaju projekat na temu datu, prave panele i prezentacije, kao i motorizovani model koji je napravljen od lego kockica. Na ovom putovanju deca uče kako da kritički razmišlaju, rade u timu, a ujedno i otkrivaju svet tehnologije i robotike. Fokus programa je takođe na Osnovnim vrednostima, pristupu punog poštovanja, podela iskustava i ideja. Tokom višemesečne pripreme, ekipe se sastaju, prezentuju i razmenjuju ideje. Explore program inspiriše decu da eksperimentišu, razvijaju svoje samopouzdanje, kritičko razmišljanje i veštine dizajniranja i konstrukcije kroz zabavno i praktično STEM učenje.

Explore festival će se održati u maju 2022. godine Savremenoj osnovnoj školi u Beogradu.

Prijave za Explore su otvorene.

Pozivamo vas, da se odmah prijavite jer je broj prijava ograničen.

Pravila

Za učešće je potreban robot set (LEGO®Education WeDo 2.0 Set ili LEGO® Education SPIKE™ Essential Set), aktuelni Explore set sa Lego kockicama i elementima, uputstvo za sastavljanje, vodič za aktuelni izazov, gradiva i ostala dokumentacija.

 • Sva oprema mora da bude LEGO
 • Ne-električni LEGO delovi su dozvoljeni iz bilo kog seta
 • Električni su dozvoljeni iz navedinih Robot setova (LEGO®Education WeDo 2.0 Set ili LEGO® Education SPIKE™ Essential Set)

Prijave

Ko može učestvovati? 

 • Ekipe dece od 6 do 10 godina (u sezoni 2021/22 rođeni od 1.1.2011. do 31.12.2015)
 • U ekipi može biti od 2 do 6 članova (prijatelji iz škole ili zgrade, rođaci, poznanici…)
 • Jedna odrasla osoba koje će voditi ekipu, to mogu biti nastavnici, roditelji, studenti, penzioneri … Ne traži se da poseduju posebna tehnička znanja već samo da uživaju u radu sa decom.
 • Ekipa pod vođstvom vođa komunicira i traži pomoć od profesionalaca u polju izazova te godine

Šta vam je potrebno?

 • Robot Set

  Potrebno je da ekipe poseduju LEGO® Education SPIKE™ Essential ili WeDo Set kako bi učestvovale u Explore programu. Robot set nije uključen u kotizaciju. Ukoliko ekipe nemaju Robot set a potreban im je, mogu se javiti organizatorima za nabavku istog.

 • Explore Set

  Svaki zvanično registrovan FIRST LEGO League Explore tim dobija Explore Set. Ovaj set uključuje otprilike 700 LEGO kocki i elemenata, minifigurica, kao i 6 građevinskih ploča (16 × 16 cm) i uputstvo za građenje. Explore set je početna tačka za rad na projektu i model koji treba da se izgradi za timove. Svake sezone postoji novi Explore set. Explore set je uključen u kotizaciju.

 • LEGO kocke i elementi

  Timovi neće morati da kupuju dodatne građevinske ploče i LEGO elemente. Naravno, oni su slobodni da kupe i koriste dodatne LEGO elemente ako žele.

 • Vodič za sastanke tima i Inženjerska beležnica

  Prijavljeni timovi će dobiti Vodič za sastanke i Inženjersku beležnicu, koji sadrže misije, strukturu sastanaka tima, kao i mnoge korisne savete i trikove koje će im pomoći da se pripreme za festival. Uključeno u kotizaciju.

 • Laptop i pristup internetu

Kotizacija 2021/22 sezonu (CARGO CONNECT):

Kotizacija za sezonu 2021/22 iznosi 180,00 € za jedan tim (bez troškova carinjenja i uvoza) i uključuje:

 • Explore Set – uključuje različite LEGO elemente i kocke, minifigurice i ploče za građenje. Krajem januara/početkom februara setovi će biti poslati registrovanim timovima koji su uplatili kotizaciju.
 • Vodič za sastanke tima – za vođe/nastavnike. Vodič prilagođen za dvanaestonedeljnu pripremnu. Vodič pruža lekcije i aktivnosti za pomoć vođama tokom priprema.
 • Inženjerska beležnica  – za decu. Radna sveska za članove tima koja se može koristiti na svakom timskom sastanku. U radnoj svesci su dati zadaci, mesta za beleške i crteže.
 • Resursi za vođe – saveti na web linkovima, knjige i resursi za pronalaženje materijala podrške za aktuelnu temu.

Nakon prijava biće poslata faktura za plaćanje na iznos kotizacije plus obračunate troškove carinjenja i uvoza.

Društvene mreže

Instagram
@firstlegoleague.rs
Facebook
FIRST LEGO League Srbija