Explore sezona 2022/23

Po drugi put, u Savremenoj osnovnoj školi u Beogradu, 17. decembra 2022. godine, uspešno je održan  FIRST LEGO League Explore festival, u organizaciji Udruženja „Prava Priča“, organizacije Serbian Tech i slovenačke organizacije Super Glavce. Ovoga puta, učestvovalo je 12 timova iz Beograda, Jagodine i Kragujevca.

Svi timovi su mesecima pažljivo proučavali zadatu temu, uviđali potencijalne probleme u svojim zajednicama i na osnovu toga osmišljavali rešenje za Inovativni projekat. Sve to su prezentovali pred Radoznalcima, predstavljajući svoje panele i motorizovane modele sastavljene od LEGO kockica.

Ovogodišnja tema nosila je naziv „SUPERPOWERED” koja se odnosila na pronalaženje inovativnih rešenja za efikasnije stvaranje, skladištenje, distribuciju i korišćenje energije.

FIRST LEGO League Explore

Zabavno i praktično STEM učenje omogućava deci i mladima da se osamostale, razvijaju svoje veštine prezentovanja, kritičkog razmišljanja i rada u timu, što je bio slučaj i na ovogodišnjem Explore festivalu.

Ono što Explore festival čini posebnim, jeste činjenica da su svi timovi nagrađeni medaljama i zahvalnicama jer su tokom višemesečnih priprema gradili svoj timski duh, pokazali izuzetnu inicijativu i to sve krunisali kreativnim prezentacijama. Svoje panele i modele su pravili na osnovu stečenih znanja iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

FIRST LEGO League Explore zabava

Što je najbitnije, učesnici su svoja saznanja i ideje podelili sa drugim ekipama, stekli nova znanja kroz upoznavanje sa različitim rešenjima svojih vršnjaka i time još jednom pokazali da su Osnovne vrednosti ono što FIRST LEGO League program izdvaja od sličnih.

Organizaciji Festivala su pružile podršku i kompanije Netconomy, HTEC Group, EPAM i Infaloom koje su uvidele značaj i vrednosti koje FIRST LEGO League Explore program pruža deci i mladima.

FIRST LEGO League Explore Netconomy

Učesnici, mentori, radoznalci i organizatori su imali sjajno osveženje zahvaljujući kompanijama Knjaz Miloš i Kolačić Sreće koje su podršku pružile u vidu svojih proizvoda.

FIRST LEGO League Explore Kolačić sreće
FIRST LEGO League Explore Knjaz Miloš

Učesnici

Na ovogodišnjem FIRST LEGO League Explore festivalu, učestvovalo je devet ekipa iz Beograda, jedna ekipa iz Jagodine i dve ekipe iz Kragujevca. Sve ekipe su brojale od dva do šest članova, između 6 i 10 godina, predvođene sa po dva mentora.

U  SUPERPOWERED sezoni učestvovale su sledeće ekipe:

Radoznalci

Timovi su svoje ideje i rešenja prezentovali pred petočlanom ekipom zaljubljenika u LEGO i nauku. Radoznalci su jako pažljivo pratili prezentacije timova i upoznali se sa čitavim procesom učenja i građenja timskog modela koji su učesnici pripremali prethodnih meseci.

Tim Radoznalaca su činili Katarina Veljković, Ljubica Mudrić Staniškovski, Mihailo Šundović, Danijela Pantić i Mihailo Miletić.

FIRST LEGO League Explore prezentacija
FIRST LEGO League Explore ekipa

Podrška

Društvene mreže

Instagram
@firstlegoleague.rs
Facebook
FIRST LEGO League Srbija
LinkedIn
FIRST LEGO League Srbija