Challenge sezona 2022/23

SUPERPOWERED

U Internacionalnoj školi Crnjanski, 12. februara 2023. godine, uspešno je održan  FIRST LEGO League Challenge program i takmičenje, u organizaciji Udruženja „Prava Priča“, organizacije Serbian Tech i slovenačke organizacije Super Glavce. Učestvovalo je čak 16 timova iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a pobedu na takmičenju odnela je ekipa „LegoMafia“ iz Prve kragujevačke gimnazije.

Ekipe su pripreme za Program otpočele još septembra 2022. godine, pažljivo radeći na dizajniranju i programiranju robota, istraživačkom radu za Inovativni projekat i razvijanju Osnovnih vrednosti.

Celodnevni program omogućio je učesnicima da kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje i upotrebom didaktičkih materijala i LEGO Education setova iskažu svoje potencijale u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovao je i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović.

Od ukupno 16 timova, četiri najbolje rangirana tima osvojila su direktan plasman na regionalno takmičenje u Sloveniji. Pored ekipe Prve kragujevačke gimnazije, koja je odnela prvo mesto u generalnom plasmanu, još tri ekipe odlaze u Sloveniju 18. marta.

Pored medalja, pehara i zahvalnica, za svaku ekipu koja se plasirala na regionalno takmičenje, obezbeđena je nagrada u iznosu od 500 evra.

Kompanije Netconomy, HTEC Group, EPAM i Infaloom prepoznale su značaj i vrednosti FIRST LEGO League programa i organizatora i pružile veliku podršku ovogodišnjoj organizaciji takmičenja.

Podršku su pružile i kompanije Knjaz Miloš i Jaffa Crvenka koje su svojim proizvodima obezbedile osveženje učesnicima i organizatorima na dan takmičenja.

Kao i do sada, i ovu FIRST LEGO League sezonu obeležili su jačanje timskog duha, pozitivna energija i učenje kroz zabavu.

Knjaz Miloš

Delovi takmičenja

FIRST LEGO League Challenge program sastoji se iz čeitiri celine – Robot igra, Robot dizajn, Inovativni projekat i Osnovne vrednosti.

Robot igra, najinteraktivniji deo takmičenja, podrazumeva višemesečno dizajniranje i programiranje robota koji ima zadatak da pređe postavljene prepreke na specijalnoj podlozi. Svaki tim, vođen kreativnošću i maštom, dizajnirao je svog LEGO robota koji je imao dva i po minuta da pređe zadate misije na LEGO podlozi i ostvari što veći broj bodova. Timovi su imali tri pokušaja da ostvare što veći broj bodova, od kojih se na kraju uzimao u obzir najbolji rezultat koji je postao finalni skor za taj deo takmičenja.

Robot dizajn je celina u okviru koje su timovi predstavljali svoje robote ocenjivačima. Preciznije, timovi su imali zadatak da ocenjivačima predoče način na koji je robot dizajniran i programiran, strategiju osmišljavanja robota i načina na koji robot kompletira misije. Kroz razgovor sa timovima, ocenjivači donose zaključke o navedenim karakteristikama i iste ocenjuju.

Robot Igra FLL 2023

Svake sezone, specifičnost takmičenja leži u temi Inovativnog projekta. Naime, ovogodišnja tema projekta nosila je naziv „SUPERPOWERED“. Fokus se stavljao na pronalaženje inovativnih rešenja za efikasnije stvaranje, skladištenje, distribuiranje i korišćenje energije. Timovi su imali zadatak da kombinovanjem različitih naučnih disciplina dođu do inovativnog rešenja za navedeni problem, predstave na koji način bi ga inkorporirali u zajednici i sve to prezentuju ocenjivačima.

Ono što ovaj FIRST LEGO League program razlikuje od njemu sličnih jesu Osnovne vrednosti – timski rad, inkluzija, inovacija, uticaj, zabava i istraživanje, koje povezuju sve celine takmičenja, uče decu timskom radu i kolegijalnosti u odnosu sa drugim takmičarima. Program teži da deci približi nauku, ali na izuzetno kreativan i zabavan način.

Učesnici

Na ovogodišnjem FIRST LEGO League Challenge programu, učestvovalo je 12 ekipa iz Srbije, tri ekipe iz Crne Gore i jedna ekipa iz Bosne i Hercegovine. Sve ekipe su brojale od pet do deset članova, između 9 i 16 godina, a predvodili su ih po dva mentora.

U ovoj sezoni učestvovale su sledeće ekipe:

Pobednici

Ovogodišnjim učešćem na takmičenju, članovi svih ekipa dobili su medalje i sertifikat za pokazanu inicijativu i želju za učenjem. Međutim, nekoliko timova se istaklo i zasluženo osvojilo vredne nagrade.

Kada se sagledaju svi delovi takmičenja i ukupno osvojeni bodovi, pobedu na FIRST LEGO League Challenge takmičenju sezone 2022/2023, odnela je ekipa „LegoMafia” iz Prve kragujevačke gimnazije, na čelu sa mentorima Katarinom Veljković, Anom Stanković, Ljubicom Mudrić Staniškovski, Marinom Jelenić i Mihailom Miletićem. Osvajanjem prvog mesta, tim iz Kragujevca je sebi obezbedio direktan plasman na regionalno takmičenje koje će se održati 18. marta u Sloveniji.

Pored ekipe Prve kragujevačke gimnazije, koja je odnela prvo mesto u generalnom plasmanu, još tri ekipe odlaze u Sloveniju 18. marta. I to ekipa „NOOBOVI“ iz škole programiranja Digi Klinci u Beogradu, „Thunderbots“ iz OŠ “Desanka Maksimović” u Prijedoru, kao i „Himera Transformers“ iz IT Akademije Himera u Kragujevcu.

Ove četiri najbolje plasirane ekipe pokazale su, pre svega, izuzetno izražen timski duh i saradnju, inovativna rešenja za problem koji su rešavali, kao i sjajno dizajnirane i programirane robote koji su imali veliki uspeh pri prelaženju misija.

Takođe, dodeljena je nagrada za timove koji su se najviše istakli u okviru svake celine takmičenja – Robot igra, Robot dizajn, Inovativni projekat i Osnovne vrednosti.

Najviše osvojenih bodova pri prelasku misija na specijalnoj podlozi u okviru Robot igre osvojila je ekipa Prve kragujevačke gimnazije „LegoMafia“. Najbolje rešenje za Inovativni projekat imala je ekipa „NOOBOVI“ koja dolazi iz škole robotike i porgramiranja – Digi Klinci. Ocenjivači su najbolje dizajniranog i programiranog robota prepoznali kod ekipe „Himera Transformers“ iz IT Akademije Himera u Kragujevcu , te je ona odnela prvo mesto u ovoj oblasti. Svoje Osnovne vrednosti – timski rad, zabava, uticaj, inovacija, inkluzija i istraživanje, najviše je istakla ekipa „Lego Kings “ iz OŠ „Kralj Aleksandar I” u Požarevcu.

Sudije i ocenjivači

Kako bi sve proteklo po pravilima i bez bilo kakvih neregularnosti, bio je zadužen trinaestočlani tim obučenih ocenjivača i sudija koji su ocenjivali ekipe za sve četiri kategorije.

U cilju prelaska misija, poštujući sva detaljno propisana pravila za taj deo takmičenja, četvoro sudija su pomno pratili sve runde i pažljivo bodovali svaku pređenu prepreku. Među njima su Danijela Pantić, Aleksa Gligorić, Marko Šćepanović i to na čelu sa glavnim sudijom, Mihailom Šundovićem.

Sudije FLL 2023

Ocenjivanje inovativog projekta kao najkreativnijeg dela takmičenja, palo je u ruke Irene Jovičić, Mirka Spasojevića i Nikole Obradovića, koji su sagledavali inovativna rešenja timova kao i to zašto i na koji način su odabrali baš ta rešenja.

Suad Suljović, Ivan Miletić i Ivan Paunović su razmatrali i ocenjivali način na koji je dizajniran i programiran robot i to kako su timovi razmišljali prilikom misaonog procesa.

Milica Zarić, Sandra Stojković i Jelena Pršić su ocenjivači koji su ocenjivali koliko i kako su timovi inkorporirali osnovne vrednosti takmičenja u svemu što rade, odnosno u toku pravljenja projekta, priprema za takmičenje, prezentovanja rezultata, sarađivanja za vreme lansiranja robota i kompletiranja misija.

Rad sudija i kvalitet suđena bio je pod budnim okom Judge Advisor-a, Tijane Jakić, koja je rešavala nedoumice sudijama, davala im savete, i naravno, načinila čitav tim koji je na pravi način izglasao pobednike ovogodišnje sezone FIRST LEGO League takmičenja.

Podrška

Društvene mreže

Instagram
@firstlegoleague.rs
Facebook
FIRST LEGO League Srbija
LinkedIn
FIRST LEGO League Srbija