Challenge sezona 2021/22

Cargo Connect

Drugu godinu zaredom, u Prvoj Kragujevačkoj gimnaziji, 17. aprila 2022. godine, uspešno je održano  FIRST LEGO League Challenge takmičenje, u organizaciji Udruženja „Prava Priča“, organizacije Serbian Tech i slovenačke organizacije Super Glavce. Učestvovalo je čak četrnaest timova iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a pobedu na takmičenju odneo je domaćin, ekipa Prve kragujevačke gimnazije, „LegoČikenzz“.

Timovi su pripreme za program otpočeli još tokom 2021. godine, marljivo radeći na dizajniranju i programiranju robota, istraživačkom radu za Inovativni projekat i razvijanju Osnovnih vrednosti.

Celodnevni program omogućio je učesnicima da kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje i upotrebom didaktičkih materijala i LEGO Education setova iskažu svoje potencijale u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović i direktorka Prve kragujevačke gimnazije, Slavica Marković.

Ekipe

Od ukupno četrnaest timova, četiri najbolje rangirana tima osvojila su direktan plasman na regionalno takmičenje u Sloveniji. Pored ekipe Prve kragujevačke gimnazije koja je odnela prvo mesto u generalnom plasmanu, još tri ekipe odlaze u Sloveniju 14. maja 2022. godine.

Pobedničkoj ekipi je, AHAVA – Udruženje srpsko-izraelskog prijateljstva, uručilo nagradni vaučer u ime Ambasade Izraela.

Za svaki od četiri dela projekta, odabran je po jedan pobednički tim koji se u toj celini posebno istakao. 

I ove godine, brend Tesla prepoznao je značaj i vrednosti FIRST LEGO League programa i organizatora i pružio podršku ovogodišnjoj organizaciji takmičenja.

Organizaciji su pružile podršku i kompanije Jaffa Crvenka, RauchPlantago koje su svojim proizvodima obezbedile osveženje učesnicima i organizatorima na dan takmičenja. Takođe, podršku je pružila i kompanija Dragon Maritime.

Zabava, učenje, druženje, jačanje timskog duha i kolegijalnosti obeležili su i ovu sezonu FIRST LEGO League takmičenja kojim se otvorilo novo poglavlje u našoj nauci.

Delovi takmičenja

FIRST LEGO League program sastoji se iz čeitiri celine – Robot igra, Robot dizajn, Inovativni projekat i Osnovne vrednosti.

Robot igra, najinteraktivniji deo takmičenja, podrazumevao je višemesečno dizajniranje i programiranje robota koji ima zadatak da pređe postavljene prepreke na specijalnoj podlozi. Svaki tim, vođen kreativnošću i maštom, dizajnirao je svog LEGO robota koji je imao dva i po minuta da pređe zadate misije na LEGO podlozi i ostvari što veći broj bodova. Timovi su imali tri pokušaja da ostvare što veći broj bodova, od kojih se na kraju uzimao u obzir najbolji rezultat koji je postao finalni skor za taj deo takmičenja.

Robot dizajn je celina u okviru koje su timovi predstavljali svoje robote sudijama. Tačnije, timovi su imali zadatak da sudijama predoče način na koji je robot dizajniran i programiran, strategiju osmišljavanja robota i načina na koji robot kompletira misije. Kroz razgovor sa timovima, sudije donose zaključke o navedenim karakteristikama i iste ocenjuju.

Svake sezone, specifičnost takmičenja leži u temi Inovativnog projekta. Naime, ovogodišnja tema projekta nosila je naziv “CargoConnect” i odnosila se na osmišljavanje načina za unapređenje održivosti transporta u budućnosti. Timovi su imali zadatak da kombinovanjem različitih naučnih disciplina dođu do inovativnog rešenja za navedeni problem, predstave na koji način bi ga inkorporirali i sve to prezentuju sudijama.

Ono što ovaj FIRST LEGO League program razlikuje od njemu sličnih jesu Osnovne vrednosti – timski rad, inkluzija, inovacija, uticaj, zabava i istraživanje, koje povezuju sve celine takmičenja, uče decu timskom radu i kolegijalnosti u odnosu sa drugim takmičarima. Program teži da deci približi nauku, ali na izuzetno kreativan i zabavan način.

Učesnici

Na ovogodišnjem FIRST LEGO League programu, učestvovalo je trinaest ekipa iz Srbije i jedna ekipa iz Bosne i Hercegovine. Sve ekipe su brojale od pet do deset članova, između 9 i 16 godina, a predvodili su ih po dva mentora.

U ovoj sezoni učestvovale su sledeće ekipe:

Pobednici

Ovogodišnjim učešćem na takmičenju, članovi svih ekipa dobili su medalje i sertifikat za pokazanu inicijativu i želju za učenjem, međutim, nekoliko timova se istaklo i zasluženo osvojilo vredne nagrade.

Kada se sagledaju svi delovi takmičenja i u ukupno osvojeni bodovi, pobedu na FIRST LEGO League takmičenju sezone 2021/2022, odnela je ekipa „LegoČikenzz” iz Prve kragujevačke gimnazije, na čelu sa mentorima Katarinom Veljković, Anom Stanković, Ljubicom Mudrić Staniškovski, Marinom Jelenić i Mihailom Miletićem. Osvajanjem prvog mesta, tim iz Kragujevca je sebi obezbedio direktan plasman na regionalnom takmičenju robotike u Sloveniji.

Pored Kragujevčana, još tri tima koji su zauzeli drugo, treće i četvrto mesto u ukupnom plasmanu će nastaviti takmičenje u Sloveniji. U pitanju su ekipa „ElektRobot“ iz istoimene škole elektronike, robotike i programiranja u Prijepolju, tim „moNSters“ iz Dečijeg Inovacionog Centra u Novom Sadu i ekipa „DIC-CCAIT“ iz Dečijeg Inovacionog Centra u Beogradu.

Ove četiri najbolje plasirane ekipe pokazale su pre svega izuzetno izražen timski duh i saradnju, inovativna rešenja za problem koji su rešavali, kao i sjajno dizajnirane i programirane robote koji su imali veliki uspeh pri prelaženju misija.

Takođe, dodeljena je nagrada za najbolje timove u okviru svake celine takmičenja – Robot igra, Robot dizajn, Inovativni projekat i Osnovne vrednosti.

Pobedu u Robot igri i Robot dizajnu, odnela je ekipa „PoliBoti“ iz Politehnike – škole za nove tehnologije. Najbolje rešenje za Inovativni projekat imala je ekipa „Noobovi“ koja dolazi iz škole robotike i porgramiranja –  Digi Klinci. Svoje Osnovne vrednosti – timski rad, zabava, uticaj, inovacija, inkluzija i istraživanje, najviše je istakla ekipa „moNSters“ iz Dečijeg Inovacionog Centra.

noobovi
monsters
poliboti
previous arrow
next arrow

Sudije i ocenjivači

Kako bi sve proteklo po pravilima i bez bilo kakvih neregularnosti, bio je zadužen trinaestočlani tim obučenih sudija i ocenjivača koji su ocenjivali ekipe za sve četiri kategorije.

Kako bi roboti prelazili misije poštujući sva detaljno propisana pravila za taj deo takmičenja, četvoro sudija su pomno pratilii sve runde i pažljivo bodovali svaku pređenu prepreku. Među njima su Danijela Pantić, Vuk Lazović, Anđela Radojević i to na čelu sa Mihailom Šundovićem.

Zaviša Gordić , Ivan Miletić i Maja Andonović-Radojević su razmatrali i ocenjivali način na koji je dizajniran i programiran robot i to kako su timovi razmišljali prilikom misaonog procesa.

Ocenjivanje inovativog projekta kao najkreativnijeg dela takmičenja, palo je u ruke Suada Suljovića, Nemanje Kandića i Vuka Ninića, koji su sagledavali inovativna rešenja timova kao i to zašto i na koji način su odabrali baš ta rešenja.

Milica Perišić, Lazar Lekić i Strahinja Ćalović su sudije koje su ocenjivale koliko i kako su timovi inkorporirali osnovne vrednosti takmičenja u svemu što rade, odnosno u toku pravljenja projekta, pripreme za takmičenje, prezentovanja rezultata, sarađivanja za vreme lansiranja robota, kompletiranja misija i ostalog.

Rad sudija i kvalitet suđena bio je pod budnim okom Judge Advisor-a, Anđele Baše, koja je rešavala nedoumice sudijama, davala im savete i naravno, načinila čitav tim koji je na pravi način izglasao pobednike ovogodišnje sezone FIRST LEGO League takmičenja.

Podrška

Društvene mreže

Instagram
@firstlegoleague.rs
Facebook
FIRST LEGO League Srbija
LinkedIn
FIRST LEGO League Srbija